Hoe open source is Android eigenlijk?

OSA

Bron: extremetech.com

Toen Apple zo’n zes jaar geleden alweer met de eerste iPhone kwam had Google al snel door dat het moest ingrijpen om ervoor te zorgen dat de toekomst van de smartphone niet in de handen van één bedrijf zou komen. Google was bang dat Apple de touwtjes in handen zou krijgen en wilde het niet zover laten komen, het Android Open Source Project werd dan ook al snel na de lancering van de eerste iPhone aangekondigd.

Android Open source Project

De zoekgigant koos ervoor om een eigen besturingssysteem op de markt te brengen en door het open source en gratis aan te bieden moesten zoveel mogelijk gebruikers en bedrijven worden overgehaald om gebruik te maken van het nieuwe besturingssysteem. Google verwerkte wel de eigen zoekdiensten in het besturingssysteem, zodat er ook voor het bedrijf zelf voldoende voordelen waren.

Succes leidt tot verandering

Google wist binnen een jaar al een rol van betekenis op de mobiele markt te spelen en het wist binnen 2 jaar zelfs het grootste mobiele besturingssysteem te worden. Het doel was daarmee bereikt en Google besloot nogmaals naar de eigen strategie te kijken. Het feit dat het hele besturingssysteem en alle apps open source waren was ineens niet meer zo handig. Fabrikanten konden immers zonder veel moeite het besturingssysteem en apps aanpassen en daardoor Google’s diensten buitenspel zetten.

Worldwide Smartphone Market Share Bron: cdn.arstechnica.net

Worldwide Smartphone Market Share
Bron: cdn.arstechnica.net

Closed source apps

Google besloot om meer apps als closed source applicaties verder te ontwikkelen. Hoewel de basisversies nog altijd open source beschikbaar zijn, heeft Google de verbeteringen die het heeft gemaakt niet meer verwerkt in de open source applicaties. Dit maakt het voor andere fabrikanten moeilijker om gelijkwaardige applicaties bij hun besturingssysteem te leveren en het verstevigt dus Google’s positie als applicatieleverancier voor het eigen besturingssysteem.

Open Handset Alliance

Daarnaast is Google ook met de Open Handset Alliance (OHA) gestart. Fabrikanten die lid zijn van deze alliantie mogen allemaal kosteloos gebruik maken van de van applicaties die Google levert. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Gmail, Maps, Google Now, YouTube en Google Play applicaties. Een voorwaarde om lid te zijn van de OHA is echter wel dat er geen eigen versie van het besturingssysteem Android wordt gemaakt.

Toch niet zo open source?

De conclusie die we kunnen trekken is dat Google zijn eigen applicaties steeds minder vaak als open source software vrijgeeft en daarnaast probeert het met behulp van de Open Handset Alliance te verhinderen dat fabrikanten een eigen versie van Android maken. Eigenlijk biedt het feit dat Android open source is voor fabrikanten dan ook weinig voordelen. Hoewel fabrikanten als Samsung al bezig zijn met de ontwikkeling van eigen stores en applicaties, geven klanten in de meeste gevallen nog altijd de voorkeur aan de applicaties van Google. En dat zorgt ervoor dat fabrikanten dat de fabrikanten eigenlijk niet uit kunnen wijken en dus wel gebruik moeten maken van de Android-source die Google levert.

Laat een reactie achter